Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април.

...
Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април.
Коментари Харесай

Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април

Дистанционното образование на учениците може да се удължи до 13-ти април. Това излиза наяве от писмо на министър Красимир Вълчев до шефовете. Заповедта за това обаче би трябвало да пристигна първо от здравното министерство.

От просветното министерство потвърдиха, че вероятността онлайн образованието да продължи до края на изключителното състояние е съвсем сигурна. Затова са изпратени и рекомендации към дректорите и класните ръководители за нова организация на работата. Дневната натовареност на учениците от 1-ви до 7-ми клас би трябвало да продължава до 6 астрономически часа, а на тези от 8-ми до 12-ти - до 7 часа.

Препоръката на министъра е предпочитано да се залага на уроците по български език и литература, математика и естествени науки, а часовете по изкуства и технологии да стават посредством слагане на самостоятелни или екипни задания за правене на планове и презентации. Часовете по физическо пък да включват леки извършения в домашни условия.

И още рекомендации - учителите да не залагат единствено на нови познания, само че и на уроци за извършения и затвърждаване на материала. Също по този начин преподавателите би трябвало да си водят бележки за работата и за напредъка на учениците, а при нужда да дават противоположна връзка на родителите.

В писмото си министър Вълчев признава, че никой не е бил подготвен за тази обстановка, само че все пак системата се е справила с предизвикването с сила и възторг. Удължаването на времето, прекарано в онлайн образование обаче ни изправя пред задачата да създадем електронната форма на образование още по-пълноценна.

В неделя показахме едно цяло семейство, трансформирало дома си в неподготвено учебно заведение. Родителите Дора и Ангел са учители, а синът им Денислав - възпитаник в 10-ти клас. Помолихме ги обаче да споделят освен триумфите, само че и компликациите пред които всекидневно се изправят.

„ Аз не мога да видя по какъв начин те пишат, което за мен е доста значимо. Трудно е, че не можем да вършим писмени текстове. Трудно е, тъй като самите проби от време на време изискват писане от децата, а когато са през платформата те са главно с избираеми отговори “, споделя Дора Ангелова.

Учителката по български обаче е уверена, че учениците й ще съумеят да наваксат целия материал, който е нужен, с цел да завършат годината. Проблем обаче може да пристигна при изпитването. „ За документално не подсигурявам, тъй като ще хитруват и ще употребяват всевъзможни източници, с които могат да се снабдят, само че устно ще мога да ги изпитвам “, безапелационна е тя.

Учителят по информатика Ангел Ангелов е уверен, че преподавателите би трябвало всекидневно да синхронизират работата си, с цел да уеднаквят метода на преподаване. „ Всеки преподавател като цяло употребява това, което на него му е комфортно. Някои употребяват виртуални класни стаи, други по имейли изпращат задания и се оказва, че възпитаници от 5-6-ти клас, с цел да работят интензивно би трябвало да имат конфигурирани 5-6 акаунта някъде, да работят с най-малко 4-5 платформи “, разяснява той.

Единствените учители, които за момента не изпитват никакви компликации с цифровото образование са тези по физическо. Пример за това е учебното заведение в село Долни Цибър, където учениците всеки ден упражняват в домашни условия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР